Deltawerken tegen economische terugval

In mijn blog ‘Oog van de storm’ konden jullie lezen dat ik mij gelukkig prijs dat de coronastorm voor een belangrijk deel langs mij heen is gegaan. Ik heb nu alleen een onbestemd gevoel. Bevond ik mij in het oog van de storm of is er eerder sprake geweest van een zeebeving?

Tsunami

Een zeebeving die er toe leidde dat de zee een terugtrekkende beweging maakte om met een enorme vloedgolf terug te komen. Een tsunami met alle schade en al het leed die dat met zich meebrengt. Net als de Deltawerken in de Oosterschelde ons land beschermen tegen het water, heeft onze tijdelijke ‘lockdown’ voorkomen dat we overstroomd raakten met (te) veel corona-zieken.

Nadelige gevolgen

Het lijkt erop dat de coronapandemie, de zeebeving, ertoe heeft geleid dat de samenleving grotendeels stil is komen te liggen. Dat heeft ook economisch nadelige gevolgen. Gevolgen die onze overheid (zowel in Brussel als in Den Haag) zoveel mogelijk heeft willen beperken met maatregelen, met als doel baanbehoud en ondernemers ondersteunen. Maar deze maatregelen zijn tijdelijk. Als de tijd verstrijkt en we er niet op voorbereid zijn, overspoelt die tsunami ons als nog. Niet met zieken, maar met werklozen, faillissementen en een fors gekrompen economie.

Investeer in Nederlandse economie

Als we de deskundigen mogen geloven, krimpt de economie. Ondernemers stellen investeringen uit, huishoudens houden de hand op de knip; er gaat minder geld in onze economie rond. Als mensen minder besteden, wordt er minder geproduceerd. Als bedrijven minder produceren, hebben ze minder personeel nodig.

Aan deze krimp kunnen we samen wat doen. Met z’n allen kunnen we, net als de Deltawerken, de tsunami in ieder geval voor een deel tegenhouden. Ga in Nederland op vakantie (voor de Nederlandse campinghouders die het hele voorseizoen in het water hebben zien vallen), bezoek terrassen en ga uit eten (voor de horecaondernemers die maanden omzet hebben zien verdampen). Of blijf thuis en geef je opgeruimde woning een opknapbeurt. Denk daarbij vooral aan de lokale/regionale ondernemers zoals interieurontwerpers, installatiebedrijven, bouwbedrijven, die je daarbij kunnen helpen. Schakel een tuinontwerper/hovenier in om je tuin net zo op te ruimen als je huis. Vier met je gezin, familie en vrienden de zomer en de mooie momenten (met lekker eten van de bakker, slager, groenteboer, cateraar) en nuttig daar een (non-)alcoholische versnapering bij van de lokale slijterij.

Laten we het tij keren

De zeebeving is nog maar kort geleden. Het water heeft zich teruggetrokken, maar komt zeker terug, waarschijnlijk met de nodige negatieve economische gevolgen. Vergaande gevolgen voor ons allemaal. Laten we samen nu al proberen het tij te keren. Samen, net zoals we gedaan hebben met het indammen van de corona-epidemie. Dat is ons gelukt! Laten we daarom ook mét elkaar de vloedgolf die onze bedrijven en gezinnen bedreigt tegenhouden. We willen allemaal graag terug naar ons leven ‘voor corona’. Daarbij hoort een bloeiende economie…

Bonk Advocatuur

BONK Advocatuur

Contactgegevens
Rijssensestraat 58
7442 MJ, Nijverdal
Telefoonnummer: 0548-745000
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De koffie staat klaar!
Koffie staat klaar