Blogartikelen
- Ik wil de woning!
- Arbeidsrecht
- Alimentatie en inkomsten uit vermogen
- Help, mijn medewerker is ziek!
- Veranderingen in het arbeidsrecht in 2023
- Vermindering “woongenot” door inbreuk op privacy
- Recht op vrije advocaatkeuze
- Ondernemende Echtgenoot
- Goed geregeld = fijne vakantie
- Scheiden?
- Vader wil kinderen zien
- Kosten levensonderhoud
- Auw, ik ben gewond!
Vaststellingsovereenkomst gekregen.
Hoe nu verder?
Mijn werkgever heeft mij laten weten dat hij geen toekomst meer voor mij ziet in het bedrijf. Hij heeft mij een overeenkomst gegeven en gevraagd om die te ondertekenen. Hoe zit het met mijn WW-uitkering als ik deze overeenkomst onderteken?
Om een WW-uitkering te kunnen krijgen is het belangrijk dat het niet jouw schuld is dat je werkloos wordt. Dat moet dus ook duidelijk blijken uit de overeenkomst die jij van je werkgever hebt gekregen. Overigens wordt die overeenkomst een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst genoemd. Hieronder een aantal aandachtspunten.
Aandachtspunten
In de overeenkomst moet staan dat je werkgever het initiatief heeft genomen om het dienstverband te beëindigen;
Er wordt een concrete einddatum van het dienstverband genoemd, waarbij meteen aansluitend aan het dienstverband jij in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Hierbij is het van belang om ook rekening te houden dat de mogelijkheid van tussentijdse opzegging bestaat.
Dat je werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen is niet aan jou te wijten;
Er is geen sprake van een dringende reden (bijvoorbeeld geen ontslag op staande voet);
De reden van de beëindiging houdt geen verband met jou als werknemer (vaak wordt een verschil van inzicht genoemd als reden voor beëindiging);
Jij bent arbeidsgeschikt (dus niet ziek of zwanger, zogenaamde opzegverboden).
Het UWV toetst of je aanvraag voor een WW-uitkering
Om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, toetst het UWV een aantal zaken. Allereerst of er sprake is van verlies van minimaal 5 arbeidsuren per week. Daarbij moet je in de laatste 36 weken voordat je werkeloos werd, ten minste 26 weken hebben gewerkt (er kunnen redenen zijn dat het UWV nog langer terug kijkt dan de laatste 36 weken). Wat tot slot erg belangrijk is, is dat je direct beschikbaar moet zijn voor betaald werk.
Beoordeel je vaststellingsovereenkomst
Mijn advies: teken niet meteen de vaststellingsovereenkomst. Laat de vaststellingsovereenkomst eerst beoordelen door een deskundige op het gebied van het arbeidsrecht. Hiermee voorkom je voor vervelende verrassingen achteraf. Hoe zou je het vinden als blijkt dat je geen WW-uitkering ontvangt?
Neem gerust contact met mij op als je een vaststellingsovereenkomst onder je neus geschoven krijgt. Mogelijk dat we een betere regeling kunnen treffen waarbij we jouw werkgever (een deel van) de kosten laten vergoeden.
Heb je nog vragen over een vaststellingsovereenkomst? Of een andere vraag op het gebied van arbeidsrecht? Bel dan met Matthijs Knobben van BONK Advocatuur in Nijverdal (0548 745000). Een e-mail sturen kan ook: