Skip to main content

Vermindering “woongenot” door inbreuk op privacy

Stichting Eigen Haard is een woningbouwvereniging. Deze verhuurt woningen in Amsterdam. Het woonfraudeteam van Stichting Eigen Haard heeft samen met een journalist van een landelijk dagblad (NRC) onderzoek gedaan naar mogelijke woonfraude. Er is onderzoek gedaan naar het fenomeen dat eigenaren van koopwoningen zelf in een (sociale)huurwoning wonen. NRC heeft een artikel geschreven en een concept daarvan aan Stichting Eigen Haard voorgelegd. Stichting Eigen Haard heeft gevraagd namen van huurders weg te laten uit het artikel. NRC heeft dat geweigerd en gewoon de namen in het artikel laten staan. Uiteindelijk is het artikel op 10 mei 2021 geplaatst met als titel “Zij huren een sociale woning én hebben tientallen koopwoningen op hun naam”.

Een van de huurders is een procedure gestart tegen Stichting Eigen Haard. Stichting Eigen Haard had de huurder het ongestoord huurgenot moeten verschaffen. De Rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat de handelswijze van Stichting Eigen Haard heeft geleid tot een ongeoorloofde inbreuk op de huurovereenkomst, omdat de privacy van de huurder is geschonden.

Voor de rechter staat vast dat Stichting Eigen Haard aansprakelijk is voor de schade die de huurder heeft geleden (en mogelijk nog lijdt). De hoogte van de schadevergoeding staat nog niet vast. Daarover wordt verder geprocedeerd. 

De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam is hier te vinden. Heb je vragen over een huurovereenkomst of over aansprakelijkheid en schadevergoeding? Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan telefonisch (0548 745000) of per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).