Skip to main content

De vakantie is voorbij. En nu… scheiden?

Terwijl ik geniet van het mooie zomerweer (blote voeten in slippers gestoken, koud biertje in de hand) hoor ik op de achtergrond wat gemurmel op de radio. Ik let er niet echt op, tot ik het woord scheiding hoor. Oh, of het hele corona-gebeuren tot meer scheidingen gaat leiden…

Dag van de scheiding

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Nu de vakantie bijna voorbij is, komt de ‘Dag van de Scheiding’ er weer aan. De zomervakantie lijkt traditioneel voor velen een moment van bezinning. Zeker in dit bijzondere jaar. Elk jaar is er weer, kort na de zomervakantie, de ‘Dag van de Scheiding’. Dit jaar valt die op 11 september. Al mijmerend vraag ik me af of het grotere aantal echtscheidingen kort na de zomervakantie komt door het uitroepen van de ‘Dag van de Scheiding’, of dat die dag op dat moment is uitgeroepen omdat er dan meer scheidingen zijn. Ik weet het niet. Er kunnen veel redenen zijn om je relatie te beëindigen. En aangezien de meeste mensen in de zomervakantie langer dan gewoonlijk dicht bij elkaar vertoeven, kan dat meer irritaties oproepen. Net zoals tijdens de intelligente lock down.

Echt- of vechtscheiding?

Als de emmer dan vol is en overloopt, is het fijn wanneer de echtscheiding niet verwordt tot een zogenoemde vechtscheiding. Als een van de partners aangeeft te willen scheiden, komt dat voor de ander vaak als een schok, heb ik ervaren. Beide partners gaan vervolgens een heel proces van emoties door: verdriet, boosheid, onmacht. Soms lukt dat niet alleen en hebben ze daar hulp bij nodig. Naast deze emotionele achtbaan moeten ze van alles regelen met betrekking tot datgene wat ze gezamenlijk opgebouwd hebben. Van een twee-eenheid gaan beide partners immers hun eigen weg. Denk bijvoorbeeld aan de woning (kan één van beide er blijven wonen?), de bankrekeningen, verzekeringen, auto, meubels. Ook daarbij kunnen ze vaak ondersteuning gebruiken.

Game over

Kinderen

En dat zijn vaak nog de makkelijkste dingen om te regelen. Zijn er kinderen in het spel, dan willen de emoties wel eens oplaaien. Beide ouders moeten voor de kinderen het nodige regelen in een zogenaamd ouderschapsplan. Als de kinderen wat ouder zijn, is het verstandig om met ze in gesprek te gaan. Laat de kinderen hun zegje doen. Kinderen willen namelijk het liefst contact met beide ouders. Dat is ook iets waar ik mij altijd heel sterk voor maak als een scheidend stel bij mij aanklopt. De kinderen kunnen er niets aan doen dat jullie niet langer samen onder één dak kunnen wonen. Bied ze dus de kans met beide ouders contact te houden!

Nog even vakantie

Tijdens je vakantie kan duidelijk zijn geworden dat jullie relatie geen toekomst meer heeft. Een relatie beëindigen is eenvoudig. Deze netjes en zorgvuldig afwikkelen vaak ingewikkeld. Jullie zitten geen van beide op een langdurige strijd te wachten. Maar ook wanneer je denkt alles netjes geregeld te hebben, kunnen er ontwikkelingen zijn die maken dat de spanning toeneemt. Familieleden die menen zich er mee te moeten bemoeien, nieuwe relaties, verhuizing. Het einde van de relatie is lang niet altijd einde verhaal. Zeker niet als er kinderen zijn.

Het is verstandig ruimte te bieden aan elkaars emoties. Voorkom verwijten en strijd en maak zo het verwerkingsproces dat hoort bij het einde van een relatie eenvoudiger. Als advocaat mag ik namens jullie allebei handelen als het lukt om samen afspraken te maken over de zaken die geregeld moeten worden. En daar help ik jullie graag bij. In goed overleg en met jullie wederzijds belang, maar vooral dat van de kinderen, voorop. Lukt het niet sámen goede afspraken te maken, dan kan ik slechts een van jullie bijstaan. Omdat in goed overleg veel mogelijk is, adviseer ik je mij in een vroeg stadium te bellen (0548-745000). Wacht je te lang, dan kan de weg naar een nieuwe toekomst een lijdensweg worden. En dat zou toch jammer zijn.